`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

2020/12/15

Free en Open Source Software (FOSS) licenties

De twee hoofdcategorieën van open source-licenties vereisen vaak een grondige uitleg. Open source-licenties kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: copyleft en permissive. Deze indeling is gebaseerd op de eisen en beperkingen die de licentie aan gebruikers stelt.


A non-copyleft open source license (permissive) that guarantees the freedoms to use, modify, and redistribute, but also permits proprietary derivative works.


The GNU General Public License Protects Software Freedoms

De GNU's General Public License is de meest populaire open source-licentie die er is. Richard Stallman heeft de GPL gecreëerd om te voorkomen dat de GNU-software eigendom wordt (becoming proprietary), en het is een specifieke implementatie van zijn "copyleft" -concept.


Hoewel de copyleft-licentie de meest gebruikte open source-licentie was, hebben we de afgelopen jaren een afname gezien van het gebruik van copyleft-licenties en een toename van het aantal permissive licenties. Dat gezegd hebbende, is de copyleft GPLv3-licentie nog steeds de derde meest populaire open source-licentie die er is, en globaal genomen zijn copyleft-licenties goed voor bijna 40% van de open source-licenties die in gebruik zijn.Dit is een nieuwe webpagina
Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

 
Map
Info