`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage

2021/01/10

1508: Operating Systems

Explain xkcd: It's 'cause you're dumb.


Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels (bron explainxkdc.com) naar het Nederlands door Priscilla Harmanus


Uitleg
In deze strip, geeft Randall een overzicht van verleden, heden en (speculatief) toekomst van de besturingssystemen (Operating Systems) die op een bepaald moment in zijn huis draaien. Met name, omdat Randall gefascineerd is door technologie, heeft hij sinds het midden van de jaren 90 meer dan één besturingssysteem (OS) in zijn huishouden laten draaien. De tijdlijn houdt bij hoe besturingssystemen (Operating Systems) in de loop der jaren zijn gekomen en gegaan, en de geleidelijke verschuiving van desktopbesturingssystemen (desktop Operating Systems) naar mobiel kan worden waargenomen. Naast het heden, zien we enkele van Randalls humoristische voorspellingen over welke technologieën en bedrijven het landschap van besturingssystemen in de toekomst zullen domineren.

Het kan zijn dat het besturingssysteem (OS) dat het dichtst bij de tijdlijn staat, ook het besturingssysteem (OS) is dat hij tijdens deze langere perioden voornamelijk gebruikt.


Vorige en huidige systemen:

 • MS-DOS (Microsoft Disk Operating System): het standaard, op de opdrachtregel gebaseerde besturingssysteem op de meeste IBM pc-compatibele computers. Vroege versies van Microsoft Windows werkten als shells bovenop MS-DOS in plaats van op zichzelf staande besturingssystemen, wat een deel van de overlap in die twee balken zou kunnen verklaren.
 • Apple's Mac OS (Macintosh-besturingssysteem): De OS van Apple's Macintosh computerserie. Randall's balk geeft aan dat hij in 2001 stopte met het gebruik van Macs, nadat Mac OS was vervangen door het nieuwe en dan-buggy Mac OS X dat toen met fouten werkte.
 • Linux: een vrij (free as in freedom) en open source Unix-achtig (Unix-like) besturingssysteem (OS). Randall's balk geeft aan dat hij het waarschijnlijk vanaf 1999 op een of twee PC's gebruikte terwijl hij nog steeds Windows op andere PC's gebruikte, of misschien een of meer PC's aan het dual-booten was met Windows, totdat hij Windows in 2007 stopte om Linux fulltime te gebruiken. Deze timing valt samen met de release van Microsoft's controversiële Windows Vista en de komst van een meer gebruiksvriendelijke (more user-friendly) Linux distributies.
 • OS X (Macintosh-besturingssysteem v10): de opvolger van de Macintosh-computerserie van Apple. Hoewel het soms op de markt werd gebracht als slechts de 10e versie van het eerdere Mac OS, was het grotendeels een nieuw product. De balk geeft aan dat Randall in 2009 opnieuw Macintosh-computers gebruikte nadat het besturingssysteem volwassen was geworden en Macs waren overgestapt op Intel processors.
 • Android: de bovenste lagen (layers) van het besturingssysteem (OS) draaiend op Android telefoons en tablets, bovenop de Linux kernel. Randall geeft aan dat hij tenminste een van deze apparaten heeft.
 • Apple's iOS: het besturingssysteem (OS) van iPhone, iPad, iPad mini, iPad Air, iPod Touch en Apple TV. Randall geeft aan dat hij ook minstens één van deze apparaten (devices) heeft.


Zijn voorspellingen voor de toekomst zijn onder meer:

 • 2018: dat OS X en iOS zullen worden samengevoegd. Er wordt regelmatig gespeculeerd op technologie blogs of deze samenvoeging in de toekomst zal plaatsvinden. De twee besturingssystemen (the two OSes) hebben een gemeenschappelijke oorsprong, het delen van veel software, en worden onderhouden (maintained) door hetzelfde bedrijf (company) dat zou profiteren van de efficiëntie van het onderhouden van één uniform besturingssysteem/unified OS. Hiertegenover staat het feit dat interactiepatronen sterk verschillen tussen traditionele computers en tablets/telefoons en dat een one-size-fits-both solution/oplossing misschien niet haalbaar is (zoals bewezen door de desastreuze poging van Microsoft om dit te doen), het feit dat iOS en OS X (nu macOS) draaien op verschillende processor architecturen (Mac OS X/ OS X/macOS draaide voorheen op PowerPC processors en draait nu op x86-family processors, terwijl iOS op ARM processors draait), en het feit dat Apple enige tijd in elke van zijn recente keynotes spottende computers zoals de Microsoft Surface Pro die zowel standaardcomputer als touch control/aanraak bediening gebruiken. Dat, gezegd hebbende, met de release van iOS 11, is de iPad versie van iOS sterk afgeweken van de iPhone versie en convergeert nu snel met macOS, dus een fusie tussen macOS en een deel van iOS is misschien niet al te ver weg...
 • 2019: Dat een besturingssysteem (OS) ontworpen met en voor JavaScript aantrekkelijk zal worden, misschien in de trant of tussen de lijnen van NodeOS en/of Runtime.js.
 • 2022: Dat er een besturingssysteem (OS) komt op basis van de Tinder dating app.
 • 2024: Dat er een besturingssysteem komt van Nest Labs, vermoedelijk gericht/georiënteerd op domotica (home automation) en het Internet der dingen (Internet of things).
 • 2029: Dat Elon Musk met een besturingssysteem (operating system) komt.
 • 2030: Dat DOS een comeback zou maken, maar alleen op een ironische manier (misschien omdat er geen schijven/disks meer zouden zijn om vanaf te werken / to operate from).
 • 2034: Dat Randall een autonome drone voor medicijnafgifte (an autonomous drug-delivery drone) in zijn lichaam (body) zal inzetten.
 • 2042: De menselijke beschaving (Human civilization) komt tot een vurig einde, misschien als gevolg van een of andere onheilige combinatie van de bovenstaande innovaties. Een andere mogelijke verklaring is dat de menselijke beschaving zal worden weggevaagd door een kunstmatige superintelligentie, superieur aan de menselijke intelligentie, zoals Elon Musk, Ray Kurzweil, Bill Gates en vele technische experts voorzien dat 2045 het jaar zal zijn waarin dergelijke technologie werkelijkheid wordt, en zoals Elon Musk, Bill Gates en vele andere tech experts vrezen dat het de uitsterving van al het leven op aarde zal zijn, zoals uitgelegd op deze pagina.
 • 2059: Op dit moment is zijn besturingssysteem GNU/Hurd. Dit beruchte en eeuwig late GNU/Hurd OS zal eindelijk het huis van Randall bereiken nadat de menselijke beschaving is weggevaagd. De grap is dat GNU/Hurd in 1990 werd ontwikkeld (developed), en hoewel verwacht werd dat het in relatief korte tijd zou worden released/uitgebracht, zijn er zelfs nu nog alleen onstabiele builds gereleased/uitgebracht. Dus Randall zegt dat hij het eindelijk in zijn huis zal runnen, een decennium of twee na het einde van de beschaving. GNU/Hurd zal vermoedelijk een voordeel hebben aangezien de mensheid de beschaving herbouwt vanwege de wijdverbreide beschikbaarheid van haar code en ontwikkelingshulpmiddelen (development tools), en misschien ook vanwege Stallman's diepgaande overtuiging, gebaseerd op de titeltekst. Als alternatief, kan GNU/Hurd worden afgewerkt door dezelfde kracht die de mensheid heeft afgemaakt, bijvoorbeeld Skynet, in het geval van AI Apocalypse. (Interessant is dat, hoewel nog lang niet voltooid / far from competition, een nieuwe versie van GNU/Hurd minder dan een week na deze strip werd uitgebracht.)


De titeltekst verwijst naar Richard Stallman, de grondlegger (founder) van de Free Software Movement en de GNU en Hurd projecten. Een overlevende van het vuur dat een einde maakte aan de menselijke beschaving heeft een licht verbrand (verschroeid/signed) beeld van hem ontdekt. De aanwezigen kunnen direct op de foto zien, of omdat ze Stallman al kennen, dat dit een man was die echt ergens in geloofde. In dit geval was het vrije software (free as in freedom). Geïnspireerd door zijn imago (image), herbouwen ze hun verloren beschaving (rebuild their lost civilization) en voltooien ze de ontwikkeling van Hurd (finish Hurd development).

De GNU/Hurd referentie zou ook een woordspeling kunnen zijn, zoals in een "kudde (herd)" van Gnoes (Gnus) "rennend (running)" in zijn woonkamer, terwijl wilde dieren the Earth (de Aarde) terugwinnen na het einde van de menselijke beschaving (human civilization).

GNU is een verzameling/collectie van vrije softwarehulpprogramma's (free software utilities), in het bijzonder de systeemhulpprogramma's (system utilities) die worden gebruikt met de Linux Kernel om het Linux-besturingssysteem (OS) te vormen (vaak GNU/Linux genoemd door degenen die de bijdrage van het GNU project willen benadrukken). Hurd is een besturingssysteemkernel (operating system kernel) die is ontworpen als onderdeel van het GNU project en die kan worden gebruikt in plaats van de Linux kernel om een compleet GNU-besturingssysteem (GNU operating system) te produceren. Hurd heeft een microkernel-architectuur (microkernel architecture), die veel voordelen (advantages) heeft ten opzichte van de monolithische kernel van Linux (Linux's monolithic kernel), en door velen wordt gedacht dat deze technisch superieur is, ondanks de lage acceptatiegraad (adoption rate) in vergelijking met de Linux kernel.

Randall heeft verschillende strips gemaakt over vrije software (free as in freedom) en ook over Stallman. Bekijk deze lijst met strips/comics met Richard Stallman. De meeste hiervan gaan ook over vrije software in een of andere vorm.Dit werk is in licentie gegeven onder een Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5 licentie. 

Dit betekent dat je vrij bent om al mijn tekeningen te kopiëren en opnieuw te gebruiken (niet-commercieel), zolang je mensen maar vertelt waar ze vandaan komen.

Dat wil zeggen, je hebt mijn toestemming niet nodig om deze foto's op je website te plaatsen (en hotlinking met <img> is prima); voeg gewoon een link toe naar deze pagina. Of u kunt er Livejournal iconen/pictogrammen van maken, maar -- indien mogelijk -- xkcd.com in het opmerkingenveld plaatsen. Je kunt ze vrij gebruiken (met een soort link) in publicaties zonder winstoogmerk (non-profit), en ik vind het ook prima als mensen af ​​en toe stripverhalen (met duidelijke attributie) herdrukken in publicaties zoals boeken, blogs, nieuwsbrieven, en presentaties. Als u niet zeker weet of uw gebruik niet-commercieel is, stuur me dan een e-mail en vraag het (als u het niet zeker weet, is het waarschijnlijk in orde).

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage

 
Map
Info