Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Regering » Digitale overheid » Wordpress en GPL is een nieuwe webpagina

Zondag 15 november 2020

WordPress en GPL - Alles wat je moet weten!

The GNU General Public License Protects Software Freedoms


As a case study, some supposedly proprietary plugins and themes/skins for GPLv2 CMS software such as Drupal and WordPress have come under fire, with both sides of the argument taken.[69]Als je WordPress gebruikt, zou de GPL voor jou van belang moeten zijn, en zou je het moeten begrijpen.


Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels(Origineel) naar het Nederlands door Priscilla Harmanus

U heeft misschien wel eens gehoord van de GPL (vaak aangeduid als de Bill of Rights van WordPress), maar de kans is groot dat u deze niet helemaal begrijpt. En met goede reden: het is een complex onderwerp om aan te pakken, en uw tijd is ongetwijfeld beter besteed aan het verdienen van geld dan aan het bestuderen van productlicenties.

Als u echter WordPress gebruikt, is de GPL belangrijk voor u, en u moet deze begrijpen. Waarom? Omdat de GPL bepaalt hoe WordPress wordt gebruikt - door zowel gebruikers als ontwikkelaars

Met het bovenstaande in gedachten, onthult deze beknopte gids alles wat u moet weten over GPL-licenties in relatie tot WordPress, zonder een enkele verwijzing naar legalese of onnodig complexe taal. Als u klaar bent met lezen, weet u wat de GPL is, waarom WordPress dienovereenkomstig een licentie heeft, hoe de GPL zowel eindgebruikers als WordPress-ontwikkelaars ten goede komt, en uiteindelijk waarom WordPress 'afgeleide' werkt (dwz thema's en plug-ins) zou moeten (indien niet) een licentie hebben onder de GPL.

Als u WordPress gebruikt, is de GPL belangrijk voor u. 📜 Bekijk de voor- en nadelen.


De GNU General Public License Uitgelegd

Start by Knowing Your Goals

De GNU General Public License (hierna ‘de GPL’ genoemd) is gemaakt door computerprogrammeur Richard Stallman als een rebelse reactie op de enorme groei van propriëtaire software. Het kreeg de naam ‘GNU’ GPL, omdat het aanvankelijk door Stallman werd gebruikt om het GNU-besturingssysteem te licentiëren.

De GPL is een vrije softwarelicentie. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, verwijst het gebruik van het woord "vrij" in "vrije software / free software" niet naar prijs, maar (volgens de definitie van Stallman) naar de vrijheid van de gebruiker om de software (en eventuele daarvan afgeleide werken) te gebruiken, aan te passen en te verspreiden.


De GPL kan het best worden samengevat door de vier vrijheden die verband houden met de "vrije software" -beweging:

  • De vrijheid om het programma voor elk doel uit te voeren.
  • De vrijheid om te bestuderen hoe het programma werkt en het te veranderen zodat het doet wat je wilt.
  • De vrijheid om kopieën te herverdelen zodat u uw buurman kunt helpen.
  • De vrijheid om het programma te verbeteren en uw verbeteringen (en gewijzigde versies in het algemeen) openbaar te maken, zodat de hele gemeenschap hiervan profiteert.


Met andere woorden, de GPL is de antithese van propriëtaire software, zoals Windows of iOS. Het geeft de eindgebruiker meer mogelijkheden en werkt niet per se in het beste belang van de ontwikkelaar.
Zoals we echter zullen ontdekken, werkt het zeker voor WordPress-ontwikkelaars (zo niet misschien door het ontwerp).


Waarom WordPress Is gelicentieerd onder de GPL

WordPress is wat het is vanwege de GPL. Het populairste contentmanagementsysteem ter wereld heeft geprofiteerd van de input van letterlijk duizenden mensen, vanaf het begin tot op de dag van vandaag, op een manier die simpelweg niet mogelijk is met propriëtaire software.


In feite zou WordPress nooit hebben bestaan zonder het concept van vrije software - het was oorspronkelijk een fork (afsplitsing) van b2 / cafelog, wat zelf ‘vrije en open-source software’ was.De medeoprichter van WordPress, Matt Mullenweg, is misschien wel een van 's werelds toonaangevende stemmen op het gebied van ‘vrije software’. Hij richtte WordPress.com op met een duidelijke missie: "publiceren democratiseren". De principes van GPL betekenen veel voor hem (zoals u zult ontdekken).


Why You Might Like the GPL

Ethics

Als eindgebruiker is er veel te waarderen aan de GPL vanuit een ‘ethisch’ standpunt. U hoeft alleen het gepassioneerde proza van Stallman over het onderwerp ‘eigendom’ van software te lezen om te begrijpen hoe krachtig de GPL is voor softwaregebruikers:[Proprietary software] betekende dat de eerste stap bij het gebruik van een computer was om te beloven je buurman niet te helpen. Een samenwerkende gemeenschap was verboden. De regel van de eigenaren van propriëtaire software was: “Als je met je buurman deelt, ben je een piraat. Als je wijzigingen wilt aanbrengen, vraag ons dan om deze door te voeren. "


Het idee dat "the proprietary software social system" - het systeem dat zegt dat je geen software mag delen of wijzigen - asociaal is, dat het onethisch is, dat het gewoon verkeerd is, kan voor sommige lezers als een verrassing komen. Maar wat kunnen we nog meer zeggen over een systeem dat gebaseerd is op het verdelen van het publiek en het hulpeloos houden van gebruikers?


In een wereld die steeds toegankelijker wordt (voor beter of slechter), staat de GPL voor echte transparantie in softwareontwikkeling.


The Power of Community

Het is niet alleen transparantie die de GPL zo krachtig maakt. Chris Lema verwoordde het het beste in zijn artikel over GPL WordPress-thema's en plug-ins:


Je zou redelijkerwijs kunnen beweren dat de GPL-licenties van WordPress een primaire katalysator zijn geweest voor zijn exponentiële groei. De omvang van zijn gemeenschap, samen met zijn populariteit, is ongeëvenaard. Het heeft zijn GPL-status daarvoor te danken.


Peace of Mind

Vanuit een meer praktisch perspectief geeft de GPL WordPress-eindgebruikers gemoedsrust. WordPress is niet alleen "free" (in beide betekenissen van het woord), maar alle handelsmerken met betrekking tot WordPress zijn eigendom van de WordPress Foundation - een liefdadigheidsorganisatie die is opgericht met het enige doel om "voor altijd vrije toegang tot de software te verzekeren, projecten die we ondersteunen ”. Met andere woorden, WordPress is altijd vrij beschikbaar voor ons en zal dat altijd zijn op alle manieren die we gewend zijn.


Why You Might Not Like the GPL

Er is geen reden om de GPL niet leuk te vinden vanuit het oogpunt van een eindgebruiker. Het geeft een geweldige kracht.


De belangrijkste reden waarom uw typische WordPress-ondernemer een negatieve reactie zou kunnen hebben op een beter begrip van de GPL, is wat het betekent vanuit een commercieel oogpunt. Immers, als de GPL de "vrijheid biedt om de software (en eventuele 'afgeleide' werken) te gebruiken, wijzigen en distribueren", wat betekent dat dan voor premiumthema's en plug-ins, waarvan men redelijkerwijs zou kunnen aannemen dat ze 'afgeleid' zijn van WordPress ?


In theorie betekent de GPL-licentie van WordPress twee dingen voor degenen die ‘afgeleide’ producten willen maken:

  • Het staat iedereen vrij om uw producten onbeperkt te gebruiken, aan te passen en te distribueren.
  • De enige waarde die u kunt bieden, is premium-ondersteuning en automatische updates.Het is echter niet zo eenvoudig. In werkelijkheid ‘werkt’ de GPL ook voor WordPress-ontwikkelaars.


De juridische kracht van de GPL

Maar laten we, voordat we daarop ingaan, de kracht van de GPL vanuit juridisch perspectief bekijken. Op het moment van schrijven is de GPL-licentieverlening grotendeels onbewezen in de rechtbanken. Concreet betekent dat twee dingen:


Maar voordat we daarop ingaan, laat de GPL vanuit juridisch perspectief macht hebben. Op het moment van schrijven is de GPL-licentieverlening grotendeels onbewezen in de rechtbanken. Concreet betekent dat twee dingen:


1. Er is een gebrek aan absolute duidelijkheid over wat ‘afgeleide werken / Derivative Works’ betekent

Het is niet glashelder of thema's en plug-ins wettelijk als ‘afgeleide’ werken worden beschouwd (wat zou bepalen of ze wel of niet GPL-compatibel zouden moeten zijn).


U zult echter genoeg mensen vinden die klaar en bereid zijn om het niet eens te zijn met die bewering. Mullenweg ging zelfs zo ver dat hij het Software Freedom Law Center raadpleegde voor hun juridische mening.Hun conclusie (zoals samengevat door Mullenweg) lijkt absoluut: "PHP in WordPress-thema's moet GPL zijn, artwork en CSS kunnen dat wel zijn, maar zijn niet vereist."


Tomaž Zaman neemt een even sterk standpunt in in zijn Codeable-artikel over WordPress en de GPL:


Het lijkt allemaal nogal dwingend, maar het belangrijkste is dat dit allemaal niet is bewezen in een rechtbank. Er is geen juridisch precedent en als zodanig kan een aanspraak op zekerheid feitelijk niet zeker zijn. Rechtszekerheid wordt bereikt door een juridisch precedent - iets dat de GPL-licentie mist als het gaat om dit specifieke onderwerp.


2. Minder risico op juridische stappen

Men zou kunnen stellen dat een gebrek aan juridische voorrang aantoont dat niet-naleving waarschijnlijk niet tot gerechtelijke stappen zal leiden. Brian Krogsgard legt het goed uit:

Hoewel het gemakkelijk is om het bovenstaande te beargumenteren, is jezelf in de vuurlinie plaatsen (om zo te zeggen) iets heel anders! We raden u persoonlijk niet aan de GPL te negeren in de veronderstelling dat een gebrek aan juridische prioriteit een soort ‘bescherming’ is.


Dit alles leidt tot een simpele conclusie: juridisch gezien is de jury (vrij letterlijk) nog steeds onzeker over de invloed van de GPL op WordPress-thema's en plug-ins.


Dat gezegd hebbende, hoewel het belangrijk is om de juridische aspecten van de GPL te noemen, is dat vanuit praktisch oogpunt niet echt belangrijk


Hoe de GPL werkt in het voordeel van WordPress-eindgebruikers en ontwikkelaars

Als WordPress-ondernemer is het gemakkelijk om bang te zijn voor wat de GPL voor uw bedrijf zou kunnen betekenen, maar het heeft veel meer waarde om de effecten ervan in werkelijkheid te observeren.


De geschiedenis heeft aangetoond dat de WordPress-gemeenschap simpelweg niet werkt zoals een cynicus dat zou verwachten, en wel om drie belangrijke redenen:


De meeste mensen zijn van nature eerlijk. Voor elke persoon die graag producten ‘stelen’ (hoewel dit onmogelijk is onder GPL-licenties), zijn er nog veel meer die graag betalen voor iets dat te koop is, zelfs als ze het gratis kunnen krijgen.Veel mensen begrijpen de GPL niet. Er is een zekere mate van vaardigheid voor nodig om (a) te begrijpen dat iets vrij beschikbaar is, en (b) te weten hoe je het gratis kunt verkrijgen. Als een plug-in als zodanig wordt geadverteerd als ‘premium’, zal de gemiddelde gebruiker deze niet downloaden van Github als deze daar beschikbaar is - ze krijgen het van de meest voor de hand liggende bron.Het 'kopen' van premium GPL-producten heeft een meerwaarde. Hoewel een premium plug-in voor GPL ‘vrij’ beschikbaar zou kunnen zijn, is het volkomen acceptabel om bijbehorende services te ‘verkopen’ die de eindgebruiker als zeer nuttig beschouwt, zoals ondersteuning en automatische updates. U zult zien dat veel moderne premiumthema's en plug-in-ontwikkelaars - hoewel ze hun producten niet openlijk promoten als gratis beschikbaar onder de GPL-licentie - met dit model verkopen.


We raden u ten zeerste aan om dit gerelateerde artikel over het onderwerp te lezen: Waarom u moet stoppen met het gebruik van Nulled WordPress-plug-ins en -thema's


Al het bovenstaande betekent dat u als ontwikkelaar profiteert van alle goede dingen van de GPL (ethisch goed doen, gemeenschapszin en macht), maar dat u geen mogelijk gevreesde negatieve bijwerkingen ondervindt.


Dan is er nog beter nieuws voor klantgerichte WordPress-ontwikkelaars: de GPL heeft geen invloed op niet-gedistribueerd werk, waaronder maatwerk dat u voor een enkele klant doet. Als u dit soort werk doet, hoeft u zich geen zorgen te maken over GPL-naleving.


Andere redenen waarom u de GPL-licentie zou moeten gebruiken

U brengt uzelf op één lijn met de belangrijkste beïnvloeders

Hoewel de meerderheid van de WordPress-gebruikers nog nooit van de GPL heeft gehoord, is het buitengewoon belangrijk voor alle belangrijke influencers binnen de WordPress-gemeenschap - het beste voorbeeld is niemand minder dan Matt Mullenweg, de mede-oprichter van WordPress en de CEO van Automattic.Hij is echt gepassioneerd door GPL en is niet bang om het dienovereenkomstig te beschermen. Voorbeelden zijn er in overvloed, meest recent (en openbaar) met de Automattic vs. Thesis-saga.


Door de GPL-licentie aan te nemen, neemt u hetzelfde ethische en filosofische standpunt in als enkele van de belangrijkste mensen binnen de WordPress-gemeenschap. Omdat WordPress draait om de gemeenschap, zou je dit als een verstandige zet kunnen overwegen.


You Can Gain Greater Exposure

Het WordPress.org-thema en de opslagplaatsen voor plug-ins zijn buitengewone bronnen voor eindgebruikers en buitengewone marketingtools voor ontwikkelaars. Elke ontwikkelaar heeft de mogelijkheid om hun thema's en / of plug-ins kosteloos te uploaden en ze te laten zien aan de WordPress-gemeenschap. Er is slechts één probleem: "Uw plug-in [of thema] moet compatibel zijn met de GNU General Public License v2 of een latere versie."


Simpel gezegd, als het gaat om gratis thema- en plug-in-ontwikkelaars: geen GPL, geen blootstelling op WordPress.org.


Het Is Het ‘Juiste’ Om Te Doen

GPL-licenties kunnen vanuit een meer praktisch perspectief worden beschouwd: zonder WordPress zou uw plug-in of thema niet bestaan, noch zou het kunnen profiteren van zo'n enorm platform voor aanpassing en bekendheid. Daarom is het niet zonder twijfel nodig om de GPL aan te nemen, en als alle andere dingen gelijk zijn, is het het 'juiste' om te doen.


Conclusie / Gevolgtrekking

Nu weet u alles wat u moet weten over WordPress en de GPL. U begrijpt waarom het belangrijk voor u als eindgebruiker is, en u begrijpt hoe het u uiteindelijk ten goede komt om het als ontwikkelaar te adopteren.


Je zou redelijkerwijs kunnen beweren dat de enige manier waarop de GPL je zou kunnen schaden, is als je weigert deze toe te passen; niet vanwege de licentieverlening zelf, maar vanwege de beperkingen die het op je legt, de gevolgen binnen de gemeenschap en de vijanden die je kunt aantrekken.


Afgezien daarvan is er vanuit ethisch oogpunt veel te genieten van de GPL. De door WordPress gekozen licentie toont aan dat het mogelijk is om software op een volledig transparante manier te maken en te distribueren, terwijl je de voordelen van de gemeenschap plukt en gaandeweg wat geld verdient. Is dat niet voor iedereen een overwinning?


Bron

WordPress and GPL - Everything You Need to Know

WordPress Licensing & the GPL | Theme Developer Handbook | WordPress Developer Resources


What links hereZie ook


Home » Regering » Digitale overheid » Wordpress en GPL is een nieuwe webpagina 
Map
Info