`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

2021/01/03

De smartphone code van Google wordt vaak omschreven als 'open' of 'free', maar bij onderzoek door de Free Software Foundation begint het er als iets anders uit te zien.


Is Android echt "free en open-source" software

- Richard Stallman | The Guardian | 19 september 2011

Motorola's Xoom-tablet, die draait op Android 3.0 Honeycomb - waarvan de broncode niet wordt vrijgegeven. Foto: Kimihiro Hoshino / AFP / Getty ImagesMotorola's Xoom-tablet, die draait op Android 3.0 Honeycomb - waarvan de broncode niet wordt vrijgegeven. Foto: Kimihiro Hoshino / AFP / Getty ImagesOnderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels(Origineel) naar het Nederlands door Priscilla Harmanus

In hoeverre respecteert Android de vrijheid van zijn gebruikers? Voor een computergebruiker die vrijheid waardeert, is dat de belangrijkste vraag die over elk softwaresysteem moet worden gesteld.In de free / libre software-beweging ontwikkelen we software die de vrijheid van gebruikers respecteert, zodat wij en u kunnen ontsnappen aan software die dat niet doet. Het idee van "open source" daarentegen richt zich op het ontwikkelen van code; het is een andere stroming waarvan de belangrijkste waarde de kwaliteit van de code is in plaats van de vrijheid. De zorg is hier dus niet of Android "open" is, maar of het gebruikers toestaat vrij te zijn.

You must be GNU here.


Linus Torvalds


Is Android echt


Android is een besturingssysteem dat voornamelijk voor mobiele telefoons bestaat en dat bestaat uit Linux (de kernel van Torvalds), enkele bibliotheken, een Java-platform en enkele applicaties. Afgezien van Linux is de software van Android-versies 1 en 2 grotendeels ontwikkeld door Google; Google heeft het vrijgegeven onder de Apache 2.0-licentie, wat een lakse "free" softwarelicentie is zonder auteursplicht.


De versie van Linux die in Android is opgenomen, is niet geheel "free en open-source" software, aangezien deze niet-vrije "binaire blobs" bevat (net als Torvalds 'versie van Linux), waarvan sommige echt worden gebruikt op sommige Android-apparaten. Android-platforms gebruiken ook andere niet-vrije firmware en niet-vrije bibliotheken. Afgezien daarvan is de broncode van Android-versies 1 en 2, zoals vrijgegeven door Google, vrije software - maar deze code is onvoldoende om het apparaat te laten draaien. Sommige van de applicaties die doorgaans bij Android worden geleverd, zijn ook niet-vrij (non-free).
Is Android echt


Android is heel anders dan het GNU / Linux-besturingssysteem omdat het heel weinig GNU bevat. In feite is zowat de enige component die Android en GNU / Linux gemeen hebben is Linux, de kernel. Mensen die ten onrechte denken dat "Linux" verwijst naar de hele GNU / Linux-combinatie, raken in de knoop door deze feiten en doen paradoxale uitspraken als "Android bevat Linux, maar het is geen Linux". Als we de verwarring vermijden, is de situatie simpel: Android bevat Linux, maar niet GNU; dus Android en GNU / Linux zijn meestal verschillend.


(Binnen Android blijft de Linux-kernel een apart programma, met de broncode onder GNU GPL versie 2. Het combineren van Linux met code onder de Apache 2.0-licentie zou een inbreuk op het auteursrecht zijn, aangezien GPL versie 2 en Apache 2.0 niet compatibel zijn. Geruchten dat Google Linux op de een of andere manier heeft geconverteerd naar de Apache-licentie zijn onjuist; Google heeft geen macht om de licentie op de code van Linux te wijzigen en heeft het niet geprobeerd. Als de auteurs van Linux het gebruik ervan onder GPL versie 3 toestonden, dan zou die code kunnen worden gecombineerd met Apache-gelicentieerde code, en de combinatie zou kunnen worden vrijgegeven onder GPL-versie 3. Maar Linux is niet op die manier uitgebracht.)


Google heeft voldaan aan de vereisten van de GNU General Public License voor Linux, maar de Apache-licentie op de rest van Android vereist geen bronrelease. Google heeft gezegd dat het de broncode van Android 3.0 (afgezien van Linux) nooit zal publiceren, ook al zijn er uitvoerbare bestanden vrijgegeven voor het publiek. De broncode van Android 3.1 wordt ook achtergehouden. Dus Android 3 is, afgezien van Linux, niet-vrije software, puur en eenvoudig.


Google zei dat het de 3.0-broncode achterhield omdat het een bug bevatte en dat mensen moesten wachten op de volgende release. Dat is misschien een goed advies voor mensen die gewoon het Android-systeem willen gebruiken, maar de gebruikers moeten zelf beslissen. Hoe dan ook, ontwikkelaars (developers) en knutselaars (tinkerers) die enkele van de wijzigingen in hun eigen versies willen opnemen, kunnen die code prima gebruiken.


Het niet vrijgeven van de broncode van twee versies geeft aanleiding tot bezorgdheid dat Google van plan zou kunnen zijn om Android permanent eigendom te maken; dat de release van sommige Android-versies als vrije en open-source software mogelijk een tijdelijke truc was om hulp van de gemeenschap te krijgen bij het verbeteren van een eigen softwareproduct. Laten we hopen dat het niet gebeurt.


In ieder geval is de meeste broncode van sommige versies van Android vrijgegeven als "free en open-source" software. Betekent dit dat producten die die Android-versies gebruiken de vrijheid van gebruikers respecteren? Nee, om verschillende redenen.
Allereerst bevatten de meeste niet-vrije Google-applicaties om te praten met services zoals YouTube en Google Maps. Deze zijn officieel geen onderdeel van Android, maar dat maakt het product nog niet OK. Er zijn ook niet-vrije bibliotheken; of ze deel uitmaken van Android is een betwistbaar punt. Het gaat erom dat verschillende functionaliteiten ze nodig hebben.


Zelfs de uitvoerbare bestanden die officieel deel uitmaken van Android, komen mogelijk niet overeen met de broncode die Google vrijgeeft. Fabrikanten kunnen deze code wijzigen en vaak geven ze de broncode voor hun versies niet vrij. De GNU GPL vereist dat ze de code voor hun versies van Linux distribueren, als ze voldoen. De rest van de code, onder de lakse Apache-licentie, vereist niet dat ze de bronversie vrijgeven die ze echt gebruiken. Replicant, een gratis/free/vrije versie van Android die slechts een paar telefoonmodellen ondersteunt, heeft veel van deze bibliotheken vervangen en je kunt zonder de niet-vrije apps. Maar er zijn nog andere problemen.


Linux, GNU en de GPL

Sommige apparaatmodellen zijn ontworpen om te voorkomen dat gebruikers aangepaste software installeren en gebruiken. In die situatie zijn de uitvoerbare bestanden niet vrij, zelfs als ze zijn gemaakt van bronnen die vrij en voor u beschikbaar zijn. Sommige Android-apparaten kunnen echter worden "geroot", zodat gebruikers andere software kunnen installeren.


Belangrijke firmware of stuurprogramma's zijn over het algemeen ook eigendom. Deze regelen de telefoonnetwerkradio, Wi-Fi, bluetooth, GPS, 3D-graphics, de camera, de luidspreker en in sommige gevallen ook de microfoon. Op sommige modellen zijn een paar van deze stuurprogramma's vrij, en er zijn er enkele waar je zonder kunt - maar je kunt niet zonder de microfoon of de telefoonnetwerkradio.


De firmware van het telefoonnetwerk is vooraf geïnstalleerd. Als het alleen maar bleef zitten en rennen, zouden we het als een circuit kunnen beschouwen. Als we erop aandringen dat de software in een computer vrij moet zijn, kunnen we vooraf geïnstalleerde firmware over het hoofd zien die nooit zal worden geüpgraded, omdat het voor de gebruiker geen verschil maakt dat het een programma is in plaats van een circuit.


Helaas zou het in dit geval een kwaadaardig circuit zijn. Schadelijke functies zijn onaanvaardbaar, ongeacht hoe ze zijn geïmplementeerd.


You must be GNU here.


Linus Benedict Torvalds en Linux


Is Android echt


Op de meeste Android-telefoons heeft deze firmware zoveel controle dat het product in een luisterend apparaat kan veranderen. Bij sommigen bedient het de microfoon. Bij sommigen kan het de volledige controle over de hoofdcomputer overnemen, via gedeeld geheugen, en zo alle vrije software, "free en open-source software" die u hebt geïnstalleerd, overschrijven of vervangen. Bij sommige modellen is het mogelijk om deze firmware, en dus de computer van de telefoon, op afstand te bedienen via het telefoon-radionetwerk.


Het punt van vrije software is dat we controle hebben over onze computers, en dat komt niet in aanmerking. Hoewel elk computersysteem bugs kan hebben, kunnen deze apparaten bugs zijn. (Craig Murray, in Murder in Samarkand, vertelt over zijn betrokkenheid bij een inlichtingenoperatie die op afstand de niet-Android draagbare telefoon van een nietsvermoedend doelwit in een afluisterapparaat veranderde.)


In ieder geval is de telefoonnetwerkfirmware in een Android-apparaat niet gelijk aan een circuit, omdat de hardware installatie van nieuwe versies mogelijk maakt en dit ook daadwerkelijk wordt gedaan. Omdat het eigen firmware is, kan in de praktijk alleen de fabrikant nieuwe versies maken - gebruikers niet.


Als we deze punten samenvoegen, kunnen we niet-vrije telefoonnetwerk-firmware tolereren, op voorwaarde dat er geen nieuwe versies van worden geladen, het de controle over de hoofdcomputer niet kan overnemen en het alleen kan communiceren wanneer en zoals het vrije besturingssysteem ervoor kiest het te laten communiceren. Met andere woorden, het moet equivalent zijn aan circuits en dat circuit mag niet kwaadaardig zijn. Er is geen belemmering om een ​​Android-telefoon te bouwen die deze kenmerken heeft, maar we kennen er geen.


De recente berichtgeving in de pers over Android is gericht op de patentoorlogen. Gedurende twintig jaar campagne voeren voor de afschaffing van softwareoctrooien hebben we gewaarschuwd dat dergelijke oorlogen zouden kunnen gebeuren. Softwarepatenten kunnen de eliminatie van functies van Android afdwingen of zelfs onbeschikbaar maken. (Zie endsoftpatents.org voor meer informatie over waarom softwarepatenten moeten worden afgeschaft.)


De patentaanvallen en de reacties van Google zijn echter niet direct relevant voor het onderwerp van dit artikel: hoe Android-producten een ethisch distributiesysteem benaderen en hoe ze tekortschieten. Deze kwestie verdient ook de aandacht van de pers.


Android is een belangrijke stap op weg naar een ethische, door de gebruiker gecontroleerde, vrije software draagbare telefoon, maar er is nog een lange weg te gaan. Hackers werken aan Replicant, maar het is een flinke klus om een ​​nieuw telefoonmodel te ondersteunen, en er blijft een probleem met de firmware. Ook al zijn de Android-telefoons van tegenwoordig aanzienlijk minder slecht dan Apple- of Windows-smartphones, er kan niet gezegd worden dat ze je vrijheid respecteren.


 Copyright 2011 Richard Stallman. Released under the Creative Commons Attribution Noderivs 3.0 licence.


Topics🗨️ What links here

📁 https://source.android.com/setup/start/licenses

💬 https://www.theguardian.com/technology/2011/sep/19/android-free-software-stallman

👉 Linux, GNU en de GPL GNU Is Not "Unix"

📁 Apache License v2.0 and GPL Compatibility - The Apache Software Foundation 20 maart 2004  2012 - 2020


Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

2021/01/03

 
Map
Info