`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage

2021/01/21

Linux, GNU en de GPL

Linux kernel gemaakt, uitgebracht onder GPL

You must be GNU here.


 


Is Android echt


Dit is een verouderde pagina. 

Stallman, auteur van de GNU General Public License (GNU GPL), verklaarde: "Microsoft beschrijft de GNU GPL als een 'open source' licentie. Om de GNU GPL te begrijpen, moet u zich er eerst van bewust zijn dat de GPL niet is ontworpen voor open source. De ideeën en logica van de GPL komen voort uit de diepere doelen en waarden van de Free Software Movement. 

 

Free Software Slides

Het oorspronkelijke doel van het GNU project was om een ​​volledig vrij besturingssysteem te creëren. Besturingssystemen hebben veel componenten, waaronder verschillende hulpprogramma's (utilities) en een kernel. Aan het begin van de jaren negentig, had het project verschillende voltooide hulpprogramma's (utilities), maar het ontbrak nog steeds aan een werkende kernel (GNU's wordt Hurd genoemd). In 1992, bracht Linus Torvalds de Linux kernel uit die hij het jaar ervoor had gemaakt, onder de GPLv2 licentie. Het gecombineerd met GNU hulpprogramma's gemaakt voor een compleet vrij en zeer functioneel besturingssysteem (OS). Als gevolg hiervan, werd de Linux kernel erg populair, gebundeld en gedistribueerd in allerlei configuraties. (Overigens, is dit de reden waarom Stallman erop staat dat we GNU/Linux zeggen in plaats van alleen Linux.). Daarover later meer.

https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux.git/plain/COPYING

The Linux Kernel is provided under:

SPDX-License-Identifier: GPL-2.0 WITH Linux-syscall-note

Being under the same terms of the GNU General Public License version 2 only, according with:

LICENSES/prefered/GPL-2.0

With an explicit syscall exception, as stated at:

LICENSES/exceptions/Linux-syscall-note

In addition, other licenses may also apply. Please see:

Documentation/process/license-rules.rst

for more details.

All contributions to the Linux Kernel are subject to this COPYING file.

The GNU General Public License Protects Software Freedoms

Het is waarschijnlijk veilig om te zeggen dat de Linux kernel een van, zo niet de meest succesvolle software project licentie is onder de GPL is. Evenzo ziet Linux een grote hoeveelheid commerciële ondersteuning (support) waar de hele wereldwijde softwaregemeenschap (software community) van profiteert, omdat het een copyleft heeft, wederkerige licentie (a copyleft, reciprocal license). WordPress en Drupal zijn ook populaire softwareprojecten met een GPLv2 licentie.


Stallman legde verder uit: "De Free Software Movement werd opgericht in 1984, maar haar inspiratie komt van de idealen van 1776: vrijheid, gemeenschap (community) en vrijwillige samenwerking. Dit is wat leidt tot vrij ondernemerschap, tot vrijheid van meningsuiting en tot vrije software." Stallman startte GNU, een project om een "free" software-besturingssysteem (OS) te creëren, samen met de Vrije Software-beweging (Free Software Movement). Hij schreef de eerste licenties in GPL-stijl voor het GNU-project en bracht de eerste versie van de GPL zelf uit in 1989. De huidige versie van de GPL werd uitgebracht in 1991 en wordt tegenwoordig door duizenden softwareprojecten gebruikt.

Free Software Slides


 

Richard Stallman
Richard M. Stallman, president of the Free Software
Foundation, launched the development of a free/libre
operating system called GNU, which is often erroneously
referred to as Linux

 


How I discovered Free Software and met RMS.- Priscilla Harmanus - Geluksblog.nl


🗨️ What links here🗨️ Zie ook


 


Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage


 
Map
Info